Wie is B.K.S. Iyengar?

Guruji, zoals hij liefkozend werd genoemd door zijn studenten, werd in Zuid India geboren in 1918 en is in 2014 overleden. Hij wijdde zijn leven aan de beoefening en het onderwijzen van yoga, evenals aan het schrijven over dit onderwerp. Zijn invloed op yogabeoefenaars is over de hele wereld enorm  geweest. In 2012 stemde Time Magazine op hem als een van de 100 meest invloedrijke personen van de laatste eeuw en is Guruji genomineerd in de top 50 van de belangrijkste Indiërs ooit. B.K.S. Iyengar is de auteur van de klassieker Light on Yoga (Yoga Dipika). Dit boek wordt nog altijd gezien als een van de meest uitgebreide boeken over yoga.

“Yoga staat je toe om een besef van heelheid in je leven te herontdekken, zodat je niet het gevoel hebt dat je constant bezig bent de losse of kapotte stukken te laten passen. Yoga staat je toe om een innerlijke vrede te vinden dat niet verstoord en geïrriteerd is door de oneindige spanningen en worstelingen van het leven. Yoga staat je toe een nieuw soort van vrijheid te vinden waarvan je het bestaan niet wist. Voor een yogi, impliceert vrijheid niet bestookt worden door de dualiteiten van het leven, de ups en downs, de pleziertjes/genoegens en het lijden. Het impliceert gelijkmoedigheid en uiteindelijk dat er een innerlijke, serene kern is van je Zijn dat nooit uit contact is met het onveranderlijke, eeuwige oneindige.” – B.K.S. Iyengar

 

Wat is Iyengar yoga?

Iyengar yoga is wereldwijd de meest beoefende vorm van yoga, met centra over de hele wereld die de leer van B.K.S. Iyengar overbrengen. Iyengar yoga leraren moeten ervaren yogabeoefenaars zijn die pas een kwalificatie en certificering krijgen na het succesvol voltooien van  de gedisciplineerde en zware opleiding en examens.

Iyengar  Yoga verwijst naar een methode van yoga, met diepe wortels in de traditie van de yoga sutra’s van Patanjali. Guruji’s interpretatie van de sutra’s heeft ons een zeer praktische benadering gegeven waarin alle 8 kroonbladen van de yoga onderling verbonden worden, allereerst via de asana’s en pranayama. Het gaat om een innerlijke reis via het lichaam en de adem om bewust te worden van alle lagen van ons bewustzijn – fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel – en ook om deze verder te ontwikkelen.

Kenmerkend voor Iyengar Yoga is de duidelijke methodiek waarbij kracht, flexibiliteit, uithoudingsvermogen en een correcte lichaamshouding worden bereikt. Er wordt nadruk gelegd op het in lijn brengen (alignment) van het lichaam, waarbij de asana’s in een bepaalde volgorde (sequencing) worden uitgevoerd. Andere unieke kenmerken zijn het langer aanhouden van de yogahoudingen en het gebruiken van allerlei hulpmiddelen op een creatieve manier.  Iyengar yoga is down to earth en volstrekt niet zweverig.

Iyengar Yoga Haarlem is volledig uitgerust met allerlei hulpmiddelen, zoals stoelen, houten blokken, bolsters, dekens, riemen, schouderstand blokken, etc. Deze props kunnen worden gebruikt om de houdingen toegankelijker te maken voor mensen die stijf zijn of voor mensen met blessures. Dezelfde hulpmiddelen kunnen ook gebruikt worden om op een intelligente manier te werken om zo meer diepgang en begrip te krijgen in de yogabeoefening. Door de hulpmiddelen kan iedereen – jong, oud, beginner, gevorderde – yoga doen.